[...] wadze, spalając o 20% więcej kalorii poprzez ćwiczenia. Trzecia grupa niczego nie zmieniała w swoim życiu. Dobrą wiadomością jest to, że zarówno grupa, która była na diecie, jak i grupa, która ćwiczyła, straciły na wadze. Zła wiadomość jest taka, że grupa stosująca dietę redukcyjną straciła też masę kostną, a ćwicząca nie. To na co [...]
[...] waga ani drgnie, albo wręcz przeciwnie — zamiast spadać, rośnie... Co się dzieje? Po pierwsze zrozum, że nie wszystkie przyrosty masy ciała to tkanka tłuszczowa. Jeśli przez jakiś czas trenowałeś siłowo, to mogłeś zwiększyć masę mięśniową. Nie musisz się tym martwić, ponieważ więcej mięśni oznacza zdrowszą i bardziej estetyczną kompozycję ciała. [...]
[...] z głowy myśl, że właśnie "wciągnęliśmy" 500 kcal, zjadając kilka czekoladowych cukierków. Kiedy zaczynasz notować, widzisz, ile podjadasz, a ile zjadasz posiłków stałych, jakiej są jakości, czy zawierają odpowiednią ilość białka, czy zjadasz wartościowe produkty, czy opierasz swoje żywienie na tych przetworzonych? Widząc swoje nawyki spisane [...]
[...] na transportowaniu żółci wyprowadzanej z wątroby do dwunastnicy. Dodatkowo należy pamiętać o suplementacji, która skutecznie będzie wspomagać zarówno wrażliwość insulinową, jak i funkcję wątroby. Skutecznie wykorzystać można preparaty oparte na fosfolipidach sojowych, acetylowanej cysteinie, tudca, kwasach tłuszczowych omega 3, berberynie, ALA, [...]
Wybór strategii żywieniowej to nie tylko bazowanie na samej ilości kalorii, jaką dostarcza dieta, czy na tym, aby zgadzał się skład poszczególnych makroskładników w bilansie dobowego zapotrzebowania. Osoby, które za pomocą diety faktycznie chcą podnieść możliwości zdrowotne własnego ciała, powinny dodatkowo zadbać o to, aby jadłospis uwzględniał [...]
[...] garach, szukasz urozmaicenia w diecie? A może zawsze, gdy próbujesz coś ugotować, wszystko się przypala? Jest na to rada. Spróbuj dań z wolnowaru. O tym, czym jest wolnowar, jakie są jego wady i zalety oraz co możesz w nim ugotować, przeczytasz w dzisiejszym artykule. Czy wolnowar jest bezpieczny? Przede wszystkim ze względu na niskie [...]
Mamy zwolenników kawy, a także miłośników herbaty. Jest tak wiele gatunków i smaków herbat, że można przebierać do woli. Jedną z ciekawych odmian jest pu-erh. Podobnie jak czarna i zielona herbata, pochodzi z liści rośliny Camellia sinensis. Jednak liście pu-erh są przygotowywane trochę inaczej: są fermentowane, a następnie leżakują przez długi [...]
Lato zbliża się wielkimi krokami, a w niektórych regionach Polski słoneczna pogoda dopisuje już od jakiegoś czasu. Większość ludzi doskonale wie, że gdy z nieba leje się żar, należy zastosować ochronę przeciwsłoneczną na skórę, aby uniknąć przykrych skutków oparzenia. Dermatolodzy przypominają też, że warto stosować kremy z filtrem także po to, [...]
[...] rozpoczynających swoją przygodę z kształtowaniem sylwetki i poprawą nawyków żywieniowych, utrwaliły się pewne poglądy, które określają gotowanie, szczególnie na parze, jako jedyną słuszną i zdrową metodę obróbki termicznej. Duszenie Sposób obróbki stosowany dość rzadko. Polega na krótkim podsmażeniu produktu, aby zamknąć jego struktury, a [...]
Ludzie od dawna uznają kiszonki za zdrową żywność. Mówi się też, że picie soku z kiszonek może poprawić wydajność ćwiczeń oraz kontrolować poziom cukru we krwi. Trzeba jednak pamiętać, że są one bogate w sód, co niektórzy powinni uwzględnić, zanim zaczną pić większe ilości. Podsumowanie Picie soku z kiszonych ogórków jest zdrowe i przynosi wiele [...]
[...] wiele doniesień na temat wpływu aktywności fizycznej na mózg. Najbardziej popularne badania dotyczą wysiłku aerobowego, który ogranicza choroby neurodegeneracyjne, jak choroba Alzheimera i Parkinsona. Wysiłek fizyczny pomaga również zapobiegać atrofii mózgu, która pojawia się wraz z wiekiem. Nie ma obecnie lekarstwa, które w 100% [...]
Czekolada to słodki smakołyk, którego nie trzeba nikomu przedstawiać. Jedni ją kochają, inni nawet nie patrzą w jej stronę, bojąc się, że skończy to się zjedzeniem całej tabliczki na raz. Czekolada to głównie kakao, cukier i kalorie (w uproszczeniu), ale w zależności od jej składu można wybrać mniej lub bardziej zdrowe pozycje. Podsumowanie [...]
[...] Praktycznie przed każdym treningiem można wykonywać shinbox-a w ramach rozgrzewki i mobilizacji. Nie ma ograniczeń co do zastosowania techniki. Sprawdzi się również, jako element rozciągania po treningu pozwalając na przywrócenie mobilności tkanek po treningu nóg, grzbietu czy też obręczy barkowej. Można również wykonywać rozciąganie tego [...]
[...] się na utratę możliwości trenowania. Jak zawsze, warto polegać na jednej zasadzie: lepiej zapobiegać niż leczyć. Brak koncentracji Obserwując kulturystę, zauważysz, jak wysoki jest jego poziom koncentracji. Ta cecha rozwija się z biegiem czasu, wraz z postępami oraz zaawansowaniem zawodnika. Wysoka koncentracja oznacza dźwiganie jeszcze [...]
[...] zauważyć można tendencję do tego, że ktoś z pytających osób chce zwiększyć ilość dni odpoczynku kosztem dni treningowych. Zazwyczaj tendencja dotyczy tego, aby trenować jak najczęściej i jak najciężej, co zaczyna przeczyć wszelkim prawom logiki i zdroworozsądkowemu podejściu. Korzystaj z sygnałów swojego ciała Przede wszystkim w planowaniu [...]
[...] tułowia. Pomimo że ruch prowadzony jest dynamicznie, bo przemieszczamy pozycję naszych kończyn górnych, całość uwagi staramy się skupić na pracy mięśni głębokich core, jak i mięśni brzucha. Wykonując TRX fallouts, staramy się pracować tylko poprzez zmianę ustawienia rąk, utrzymując za pomocą mięśni brzucha stabilną pozycję tułowia. [...]
[...] chcąc mamy ku temu okazję, aby odpocząć od ciężarów i dać się zregenerować naszym stawom, ścięgnom i więzadłom. Rotowanie na zewnątrz Ostatnie z ćwiczeń znane jest również jako “no-money”. Polega na tym, aby rozciągać gumę przed ciałem, wykorzystując rotację zewnętrzną. Zwróć uwagę na to, aby kciuki były skierowane ku górze, co ma za zadanie [...]
Wybór odpowiednich węglowodanów bywa niekiedy utrudniony. Niełatwo znaleźć rzetelne informacje, które by można było dopasować pod nasze oczekiwania, aby wesprzeć się jakimiś danymi. Sprawia to, że wiele osób błędnie ocenia możliwości danego produktu węglowodanowego lub wykorzystuje go po prostu w sposób niewłaściwy. Niżej zaprezentowano więc [...]
Bez względu na to, jak bardzo kochasz jedzenie, to kiedy chcesz schudnąć, musisz się nieco ograniczyć. Kiedy jednak pilnujesz się, by jeść mniej, to jednocześnie walczysz z głodem. Co tu zrobić, żeby trzymać się swoich założeń i tak nie cierpieć? Potrzebujesz czegoś, co sprawi, że szybciej i na dłużej poczujesz sytość, czegoś, co poskromi Twój [...]
Mówi się, że zimą człowiek składa się z 65% mandarynek. W czasie świąt może nawet przekraczać 70%. Wniosek z tego taki, że bez mandarynek nie jesteśmy w stanie żyć. Tak samo, jak bez wody i tlenu... A tak na poważnie, to skąd się wzięła mandarynka? Jakie ma wartości odżywcze i dlaczego jest taka pyszna? Pomagają zachować prawidłową masę ciała [...]